Obilné klíčky náleží mezi superpotravinu, která obsahuje veškeré důležité a prospěšné látky. Jedná se o zdroj vitamínů, kdy tak je ve vyšším množství, než je možno získat prostřednictvím konzumace zeleniny. Dále obilné klíčky obsahují nenasycené mastné kyseliny, vzácný chróm i lithium a samozřejmě hořčík, draslík, železo, bílkoviny, enzymy.
Blahodárné a léčivé účinky
- snížení cholesterolu v krvi,
- posílení srdce,
- prevence proti řidnutí kostí,
- pozitivní vliv na nervovou soustavu,
- zlepšení funkce mozku,
- lepší vzhled pokožky,
- kladné působení na trávení,
- zlepšení krevního oběhu,
- efektivní pomoc při detoxikaci organismu,
- zvýšení imunity,
- prevence proti virovému onemocnění,
- efektivní vliv na zlepšení cukrovky, cévního onemocnění a další choroby.
Interesantní potravina v rámci použití v kuchyni
Zde se nabízí velmi pestré využití, jako například lze klíčky použít coby koření do pokrmu, kdy tak mile překvapí chutí a vůní. Dále je možné přidat do salátu, pomazánek, tvarohu, jogurtu či jen dát na pečivo. Stejně tak jimi lze okořenit obilné kaše či mixovat do ovocných i zeleninových šťáv. Vždy je vhodnější a především účinnější použít čerstvé a tepelně neupravené klíčky. Tudíž je výhodnější jimi zdobit již hotové a uvařené pokrmy, tj. nasypat do polévky, použít na rizoto, k masu apod.
Kde a jak získat?
Nejsnadnější je, jestliže si je naklíčíte doma. Je dobré zakoupit chemicky neošetřená semena, která jsou tak v bio kvalitě. Nejprve semínka je nutné opláchnout. Poté použít ideálně speciální nádobu a namočit přes noc do vody. Ráno vodu slít a poté praktikovat každodenní proplachování. Díky kvalitní misce na klíčení je vše snadnější a praktičtější. Nehrozí ani riziko plísně.
Denní optimální dávka konzumace je zhruba hrst jedné dlaně. Nemělo by se doporučené množství překročit. Klíčky lze uchovat i v lednici po dobu jednoho týdne.